Przepisy - łatwe i smaczne

Makaron

Makaron

Przygotowanie makaronu zaczynamy od przygotowania domowego pesto

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. Mozzarellę kroimy w kostkę, suszone pomidory w wąskie paski. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię dajemy pesto, suszone pomidory i odcedzony makaron. Podgrzewamy chwilę dodajemy pozostałe składniki mozzarellę i brokuł. Podajemy na ciepło z dodatkiem startego parmezanu. Smakuje pysznie samo lub jako dodatek do mięs.

Składniki pesto:

  • 1 pęczek bazylii
  • pieprz
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 150 g orzechów nerkowca lub piniowych
  • 200 ml oliwy z oliwek

Pozostałe składniki:

  • świeża bazylia
  • 1 kulka mozzarelli
  • suszone pomidory z oleju z pestkami dyni
  • makaron orkiszowy
  • mała główka brokuła

deser.JPG

Zdrowe śniadanie na dobry początek dnia!

Nie trzeba kupować gotowych słodkich musli i crunchy można je przygotować samemu, przepis jest bardzo prosty :)

Sposób przygotowania:

Orzechy i suszone owoce drobno posiekać, wymieszać z płatkami orkiszowymi, dodać miód. (Jeśli lubicie można dodać opcjonalnie cynamon lub otartą skórkę z pomarańczy) Wszystko razem wymieszać. Całość wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w temperaturze 150 °C około 30 min. Należy pilnować, żeby crunchy się nie przypaliło i co jakiś czas przemieszać.

Po wyjęciu i wystudzeniu można przechowywać w pojemniku.

Podawać z jogurtem naturalnym i owocami.

Smacznego!

Składniki:

  • 500 g płatków orkiszowych
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • (ilość orzechów i suszonych owoców zależy od naszych upodobań)
  • orzechy nerkowca
  • orzechy laskowe
  • suszone śliwki
  • suszona żurawina

Ciasteczka orkiszowe z kawałkami czekolady

Żródło inspiracji: mojewypieki.com Czas:ok 20 min.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki (oprócz czekolady) umieścić w malakserze i zmiksować. Wyjąć gotową kulę ciasta i wgnieść do niej drobinki czekolady. Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki i formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układać na blaszce w sporych odległościach od siebie. Spłaszczyć łyżką. Piec w temperaturze 175ºC przez około 20 minut. Wystudzić na kratce.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki orkiszowej razowej*
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 225 g masła, zimnego
  • 1 szklanka ciemnego brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 240 g gorzkiej czekolady

}