Pszenica płaskurka (Triticum dicoccon (Schrank) Schübl.) – gatunek pszenicy. Pochodzi z rejonu Żyznego Półksiężyca i nadal tam rośnie w stanie dzikim. Przede wszystkim jednak pszenica ta znana jest jako roślina uprawna, zaliczana do zbóż. Obecnie uprawiana jest na całym świecie, tak również w naszym gospodarstwie rolnym.

Z jej ziarniaków robi się mąkę. Ma ona takie samo zastosowanie jak mąka z pszenicy zwyczajnej, jednak zawiera więcej błonnika, przez co lepiej nadaje się do produkcji makaronów. W niektórych krajach można kupić ziarna płaskurki, lub wypiekany z niej chleb. Jak wszystkie gatunki pszenicy zawiera gluten, jednak ten w płaskurce jest łatwo przyswajalny, stąd osoby źle reagujące na ten składnik mogą spróbować naszych wyrobów.

Wśród naszych produktów z płaskurki są dwa rodzaje mąki: 650 oraz 2000 oraz otręby.


}